Beter de bocht door

Tekst en foto’s: Hugo Pinksterboer
Dat topsprinters op de marathon nooit hoge ogen gooien, snapt iedereen. Dat snowboarders hun dominante voet voor op het board zetten, kan je je vast voorstellen. Maar wist je dat je jouw bochten makkelijker neemt als je weet wat jouw dominante motoroog is en waar je mobiele punt zit?
Michiel de Ruijter komt uit de sportwereld, waar hij als voormalig volleyballer, trainer en coach kennismaakte met het fenomeen ActionTypes. “Met de ActionTypes- benadering kan je in kaart brengen hoe je het beste uit sporters kunt halen, bijvoorbeeld door te kijken op welke posities of op welke afstanden ze het best functioneren. Maar er is nog veel meer, natuurlijk.” Omdat hij jaarlijks zo’n 30.000 kilometer onder de wielen van zijn GSA laat doorglijden, is het niet gek dat hij de kennis die hij op- deed ook naar motorrijders vertaalde.
Net wel, net niet
Zoals het voor snowboarders belangrijk is om hun dominante voet te kennen, kunnen motorrijders beter gaan rijden als ze weten wat hun dominante oog of motoroog is. “Als je motorrijdt, komen de bochten en wegen op je af. Je motoroog, verwerkt die informatie sneller dan je andere oog, wat betekent dat je sneller op die informatie kunt reageren. In normale situaties ga je daardoor soepeler en makkelijker de bocht door. In noodsituaties kan het ’t verschil betekenen tussen die bocht wel of net niet halen.”
Links op rechts
Dat dominante oog is natuurlijk niet aan motorrijders voorbehouden. “Arjan Robben werd als linksbenige voetballer altijd op links gezet, maar hij bleek uiteindelijk als rechtsbuiten veel beter te functioneren. Dat is niet meer dan logisch: hij heeft een dominant linkeroog, waarmee hij veel beter oppikte wat er links van hem gebeurde en daar dus veel sneller op kon inspelen.”
Draad schieten
Als motorrijder kan je er niet voor kiezen of de actie zich links of rechts van je afspeelt, maar Michiel stelt dat je wel heel bewust je dominante oog aan je bochten kunt koppelen. “Als je met dat motoroog bewust een connectie met die bocht maakt, pak je hem makkelijker. Misschien niet meteen de eerste keer, als je nog teveel met het proces bezig bent, maar wel vanaf het moment dat je je dit eigen gemaakt hebt. En als de termen ‘koppelen’ of ‘een connectie maken’ voor jou niet werken, schiet dan als het ware vanuit je dominante oog een draad door die bocht heen.”
Test links, rechts
Blijft natuurlijk de vraag hoe je ontdekt wat jouw dominante oog of motoroog is. Daar heeft Michiel een eenvoudig ogende test voor. Eerst vraagt hij je voor hem te gaan staan, met je voeten op schouderbreedte. Als hij gecheckt heeft of je stabiel staat en heeft laten zien hoe eenvoudig je om te duwen bent als je niet in balans met jezelf bent, wappert hij een paar keer met zijn hand naast je linkeroog en probeert hij je opnieuw om te duwen. Dan herhaalt hij dit bij je rechteroog. Blijf je na die actie bij je rechteroog staan, dan is dat je motoroog: de input – hier in de vorm van die wapperende hand – bij dat oog brengt je niet uit balans.
Hoog of laag
Met een vergelijkbare test bepaalt Michiel of je een hoog of laag mobiel punt hebt. Dat hoge punt zit op borsthoogte, het lage op heuphoogte. “Net als je dominante oog kun je ook je mobiele punt met de bocht verbinden, gewoon door het op de bocht te richten. Dat wil niet zeggen dat je met je borst of je heupen stuurt, maar de focus die dit met zich meebrengt laat je wel degelijk makkelijker die bochten pakken.”
(On)bewust
Michiel is de eerste om te beamen dat de kans groot is dat je je motoroog en je mobiele punt al onbewust gebruikt. “Maar als je meer inzicht krijgt in je eigen voorkeuren, kan je ze bewust gaan toepassen. Dat kan je eigen balans en daarmee de balans met je voertuig alleen maar ten goede komen. Het resultaat? Je rijdt lekkerder, je hebt meer controle, meer plezier.”
Instructeurs welkom
Als linkerbochten je makkelijker afgaan en pak je die onder een grotere hellingshoek dan bochten naar rechts, dan kan je dat verschil opheffen of op z’n minst reduceren door bewust van je motoroog en je mobiele punt gebruik te maken, stelt Michiel. “Daarom zou ik deze kennis graag op motorrijinstructeurs overbrengen. Dan zijn ze veel beter in staat om leerlingen met bepaalde problemen verder op weg te helpen.
Minitipje
Dominante ogen en mobiele punten zijn geen op zichzelf staande elementen. Een minitipje van de sluier? “Mensen met een dominant rechteroog hebben vrijwel altijd een dominante linkerhersenhelft, wat betekent dat ze het prettig vinden om te weten waar ze aan toe zijn. Heb je een dominant linkeroog, dan ga je meer voor de vrijheid en het avontuur.”
Gratis kennismaken?
Zo zijn er nog veel meer elementen waar je met een Action Types-benadering zicht op kan krijgen, met links naar motorrijden, maar ook naar sport, relaties, werk en meer. Voor zo’n volledige benadering kan je Michiel bereiken via info@actiontype.nl. Wil je eerst ’s ervaren wat hij je met de hier beschreven testjes kan vertellen, dan ben je van harte welkom op de Motorbeurs Utrecht. Daar vertelt Michiel zijn verhaal in het Adventure Talks Theater (hal 12; do, vr en zo 11:00-11:45; za 12:00- 12:45). Ook geeft hij alle vier de dagen demonstraties op de MAG-stand. Alles is gratis toegankelijk, natuurlijk.
ERVARINGEN
Op het feest ter gelegenheid van 60 jaar Arie Molenaar Motors zagen we Michiel aan het werk met motorrijders Jeroen van Zwienen, zijn partner Jessica van Lith, en Fritz Couzijn. We belden ze achteraf om ze naar hun bevindingen te vragen en die spreken boekdelen. Zelf ook meemaken? Dan zien we je graag in Utrecht.
Jeroen van Zwienen
“Op basis van de paar testjes die Michiel bij mij deed, wist hij me te vertellen dat ik waarschijnlijk wat meer moeite zou hebben met rechterbochten. Dat klopte als een bus. Door toe te passen wat hij me vertelde en bewust mijn motoroog te gebruiken kom ik in die bochten nu beter op mijn plaats op de weg uit. Mijn lijn is vloeiender geworden, wat me meer zelfvertrouwen en daarmee ook meer snelheid geeft. Ik ben er blij mee en rijd met nóg meer plezier!”
Jessica van Lith
“Toen ik had gezien wat Michiel bij Jeroen deed, met dat omduwen, zou ik wel blijven staan. Eh, niet dus. Op de terugweg van Molenaar reden we veel rotondes. Lekker je lijf erin gooien. Ik vond het verlaten van rotondes altijd lastig, maar door die bochten nu heel bewust met rechts door te kijken ging dat veel soepeler. Die winst was duidelijk voelbaar, zelfs terwijl ik nog heel veel op andere dingen moet letten: ik rijd nog maar twee jaar.”
Fritz Couzijn
“Door een progressieve medische aandoening voelde ik me op de motor langzaamaan minder zeker worden. Ik kan nog hooguit een jaartje rijden, dacht ik, en dan stop ik ermee. Maar nu ik met mijn dominante linkeroog mijn bochten doorkijk en mijn borst in de richting van de bocht draai, voel ik me weer een heel stuk stabieler en zelfverzekerder, en ik heb ook mijn oude bochtensnelheid weer terug. Je bent er echt wel even mee bezig, hoor: het moet een automatisme worden, weet ik inmiddels. Maar van mijn voorkeur voor rechterbochten merk ik al niks meer: ik pak linkerbochten nu even makkelijk.”
MAGAZINE 191 | FEBRUARI 2025