Skip to content

Atleetvoorkeuren. Individueel maatwerk in looptraining op basis van motorische voorkeuren najaar 2021.


vrijdag 15 en 22 october van 19.00-22.00

Inhoud

Binnen de atletiek wordt in trainersopleidingen – net als in de meeste andere takken van sport -– de techniek in overwegende mate aan de hand van eenduidige uitgangspunten beschreven. Zowel op internationaal niveau als nationaal niveau zien we echter dat atleten bijzondere prestaties weten neer te zetten vanuit verschillende stijlen. Daarnaast zien we in de praktijk dat er geen universele trainingsaanpak bestaat om deze bijzondere prestaties te realiseren. Kortom, er zijn vele manieren om tot een optimale loopprestatie te komen en de uitdaging is om de juiste manier voor het specifieke individu te vinden. De cursus, die is gebaseerd op de inzichten van de ActionTypes benadering, biedt een aantal handvatten om tot de juiste benadering voor het individu te komen.

Afbeelding 1: Verschillende type voetplaatsing bij toplopers

Praktijk

Allemaal delen we de ervaring dat waar de ene atleet een voorgeschotelde techniek heel gemakkelijk oppakt, het voor een andere atleet een worsteling blijkt dezelfde tech­niek onder de knie te krijgen. Dikwijls wordt het laatste, als het moeizame proces voort blijft duren, onterecht weggeschoven onder de noemer van een gebrek aan talent, leer­vermogen of motivatie.

Het draait echter om de vraag of de atleet in zijn motorische voorkeuren wel juist wordt begrepen en of hem in die zin maatwerk wordt geboden. We zijn niet alwetend en dat geldt helemaal voor de trainer-coach die dient te beseffen dat veel kennis over een afgestemde aanpak in de atleet zelf zit opgeslagen. In die zin past ons een zekere nederigheid, een die zich manifesteert in vragen stellen, goed luisteren en observeren. Waar ligt de voorkeur van lopen bij Michael Johnson (The Statue) of Usain Bolt (The Bouncer)? En wat zijn de implicaties voor training en coaching?

Afbeelding 2: Michael Johnson

Aanmelden

Vul hier je voornaam in
Vul hier je achternaam in
Vul hier je functie in
Vul hier je bedrijfsnaam in
Gebruik een juist emailadres
E-mail is niet hetzelfde
Begin altijd met "06-"
Voer een juist mobiel nummer in
Vul hier je woonplaats in

Ik volg deze cursus als Belgische zakelijke ondernemer:



Dit betreft de aanmelding van de cursus:

Atleetvoorkeuren. Individueel maatwerk in looptraining op basis van motorische voorkeuren najaar 2021.

Programma

De ActionTypes Academy Nederland heeft deze cursus ontwikkeld. Op de beide avonden kijken we naar de Action­Types benadering, demonstreren we daaraan ten grondslag liggende simpele fysieke testjes en zoomen we vervolgens ruim­schoots in op de implicaties voor looptraining.
De investering voor deze cursus bedraagt 245,- (excl. btw). Inclusief koffie, thee en fris.

Docenten

Erwin Mortier heeft een bachelor in Internationale Marketing en een Master in Business Administration en studeerde in Eindhoven, Bilbao en Hull. Als atleet was hij gespecialiseerd in de 100 meter, 200 meter en verspringen en acteerde hij bij de jeugd op internationaal en bij de senioren op nationaal niveau. Daarna combineerde hij diverse banen in de voedingsindustrie met het trainerschap voor Eindhoven Atletiek en de Atletiekunie. Sinds 2011 is hij werkzaam in het onderwijs zodat hij zijn passie voor het ontwikkelen van mensen zowel binnen het klaslokaal als op het sportveld kan combineren. Erwin is gespecialiseerd in het op individueel niveau toepassen en coachen van bewegingsprincipes vanuit de ActionTypes benadering.

 

Peter Murphy (1947, Canada) geldt in de (inter)nationale sportwereld als expert, docent en spreker op het gebied van topsport, coachen en teambuilding. Gehard als wedstrijdcoach op nationaal, Europees, Wereld- en Olympisch niveau kan hij door zijn specialiteit als geen ander de link leggen tussen de route naar succes en presteren op het moment dat het er echt om gaat. Murphy is van huis uit fysiotherapeut en heeft een groot deel van zijn sportieve leven doorgebracht in de volleybalsport – eerst als speler en later als trainer/coach. In 1978 en in 1985 werd hij verkozen tot Volleybalcoach van het Jaar. Als bondscoach van het Nederlands vrouwenteam (1982-1986 en 1990-1994) veroverde hij in 1991 een zilveren medaille en in 1985 een bronzen medaille op het Europees kampioenschap. Voor die laatste prestatie werden ‘Murphy’s meiden’ door de sportpers uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. Zijn team behaalde in 1992 tijdens de Olympische Spelen in Barcelona een zesde plaats. In 1994-1995 was hij assistent-coach bij het nationaal heren volleybalteam. Tijdens de WK 1994 in Athene werd onder leiding van Joop Alberda een zilveren medaille behaald. Van 1986 tot 1990 was Murphy werkzaam als technisch directeur van de Nederlandse Volleybal Bond. In die functie was hij betrokken bij het Bankrasmodel, dat de herenploeg onder leiding van Arie Selinger (bondscoach van 1986 tot 1989 en in 1992) en later Joop Alberda (1993-1996) wereldfaam zou bezorgen. Op internationaal niveau (1988-2017) maakte hij deel uit van de technische commissie van de wereldvolleybalbond FIVB waar hij de supervisie over de WK en Olympische Spelen analyses had. Vanaf 1996 tot medio 2010 is Murphy werkzaam geweest voor NOC*NSF als prestatiemanager Topsport en Talentontwikkeling met specialiteit team. Ook was hij medeontwikkelaar en begeleider van het Mastercoach in Sports traject voor de bondscoaches. In de periode 2010-2013 startte hij voor het Rabobankcyclingteam het coach de coachtraject op en begeleidde de ploegleiders naar de rol van rennercoach. Bij het Sport Management Institute(SMI) is Murphy docent bij de modulen Sport, Management en Organisatiekunde en Sport, Leiderschap en Competentiemanagement. Hij zette de de ActionTypes Academy Nederland op en ontwikkelde als een van de docenten de leergang Praktisch coachen in sport met ActionTypes®. Van 2011 tot medio 2018 begeleidde Murphy de Ajax1 coachstaf bij specialistische ondersteuning tbv. de teamdynamics/ ontwikkeling Ajax1 en bij het opbouwen van voetbal-prestatieprofielen Ajax1 spelers. Samen met Jan Huijbers en Bennie Douwes schreef hij het succesvolle standaardboekwerk ”TotaalcoachenXL” in 2006. In 2009 verscheen het boek ”De excellerende sportcoach” dat hij samen met Rogier Offerhaus schreef.

Licentiepunten/certificaat

Atletiekunie 4 punten voor niveau 3 en 4

 

De deelnemers ontvangen een certificaat / bewijs van deelname.

Locatie

Cursus locatie Eindhoven Atletiek

JC Dirkxpad 7
5631 BZ Eindhoven
Nederland

Website: https://www.eindhovenatletiek.nl/