Skip to content

Krachtvoorkeuren. Krachttraining op basis van motorische voorkeuren voorjaar 2023.


maandag 3 en 10 april 2023 van 19.00-22.00.

Inhoud

Iedere sporter is uniek, zowel op mentaal, emotioneel als op fysiek vlak. Toch passen we vaak dezelfde training toe op een grote groep sporters. Weinig trainers hebben de gelegenheid om uit te vinden hoe een sporter adapteert op korte en lange termijn als gevolg van een training of trainingsaanpak. Daarbij geldt ook nog eens dat adaptatie op veel verschillende aspecten (neurologisch, pezen, spieren, energiesystemen etc.) en op verschillende snelheden plaatsvindt.

Vanuit praktijkervaringen, ondersteund door de wetenschap, ontrafelt zich momenteel op basis van de nieuwste inzichten een deel van dit mysterie. In de afgelopen 30 jaar zijn motorische principes ontwikkeld die de trainer inzicht geven in de belangrijkste variabelen waarop een trainingsprogramma voor een individu geoptimaliseerd kan worden. Krachttraining en core stability training lenen zich bij uitstek om deze principes toe te passen en onder de knie te krijgen.

Praktijk
Veel trainers hebben een ideaal bewegingsbeeld voor ogen, dat meestal gebaseerd is op hun eigen bewegingsvoorkeur. Dit beeld overbrengen op de sporter is al een grote uitdaging. Vervolgens blijft het probleem dat het voor de ene sporter eenvoudig is het bewegingsbeeld over te nemen omdat het ‘past’, maar dat dit voor de andere sporter veel meer tijd en moeite kost én uiteindelijk geen of nauwelijks progressie oplevert. Binnen de meeste sporten geldt echter dat het niet belangrijk is hoe een beweging uitgevoerd wordt, maar wat het uiteindelijke rendement hiervan is. Bij krachttraining echter gaat het om het maximaliseren van (bepaalde punten op) het kracht-snelheidsdiagram of het verbeteren van de voorwaarden om dit te bereiken. Waarbij het toepassen van essentiële bewegingsprincipes de sporter op lange termijn gezond en fit houden en hij/zij zo duurzame progressie kan boeken.

Aanmelden

Vul hier je voornaam in
Vul hier je achternaam in
Vul hier je functie in
Vul hier je bedrijfsnaam in
Gebruik een juist emailadres
E-mail is niet hetzelfde
Begin altijd met "06-"
Voer een juist mobiel nummer in
Vul hier je woonplaats in

Ik volg deze cursus als Belgische zakelijke ondernemer:Dit betreft de aanmelding van de cursus:

Krachtvoorkeuren. Krachttraining op basis van motorische voorkeuren voorjaar 2023.

Programma

maandag 3 april 2023

18:30 - 19:00

Ontvangst met koffie en thee

19:00 - 20:15

Inhoudelijk programma o.l.v. Erwin Mortier en Peter Murphy

20:15 - 20:30

Pauze met koffie en thee

20:30 - 22:00

Inhoudelijk programma

22:00

Einde

maandag 10 april 2023

18:30 - 19:00

Ontvangst met koffie en thee

19:00 - 20:15

Inhoudelijk programma o.l.v. Erwin Mortier en Peter Murphy

20:15 - 20:30

Pauze met koffie en thee

20:30 - 22:00

Vervolg inhoudelijk programma

22:00

Einde

De investering voor deze cursus bedraagt 245,- (excl. btw) inclusief koffie, thee en fris. 

Docenten

Erwin Mortier heeft een bachelor in Internationale Marketing en een Master in Business Administration en studeerde in Eindhoven, Bilbao en Hull. Als atleet was hij gespecialiseerd in de 100 meter, 200 meter en verspringen en acteerde hij bij de jeugd op internationaal en bij de senioren op nationaal niveau. Daarna combineerde hij diverse banen in de voedingsindustrie met het trainerschap voor Eindhoven Atletiek en de Atletiekunie. Sinds 2011 is hij werkzaam in het onderwijs zodat hij zijn passie voor het ontwikkelen van mensen zowel binnen het klaslokaal als op het sportveld kan combineren. Erwin is gespecialiseerd in het op individueel niveau toepassen en coachen van bewegingsprincipes vanuit de ActionTypes benadering.

 

Peter Murphy (1947, Canada) geldt in de (inter)nationale sportwereld als expert, docent en spreker op het gebied van topsport, coachen en teambuilding. Gehard als wedstrijdcoach op nationaal, Europees, Wereld- en Olympisch niveau kan hij door zijn specialiteit als geen ander de link leggen tussen de route naar succes en presteren op het moment dat het er echt om gaat. Murphy is van huis uit fysiotherapeut en heeft een groot deel van zijn sportieve leven doorgebracht in de volleybalsport – eerst als speler en later als trainer/coach. In 1978 en in 1985 werd hij verkozen tot Volleybalcoach van het Jaar. Als bondscoach van het Nederlands vrouwenteam (1982-1986 en 1990-1994) veroverde hij in 1991 een zilveren medaille en in 1985 een bronzen medaille op het Europees kampioenschap. Voor die laatste prestatie werden ‘Murphy’s meiden’ door de sportpers uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. Zijn team behaalde in 1992 tijdens de Olympische Spelen in Barcelona een zesde plaats. In 1994-1995 was hij assistent-coach bij het nationaal heren volleybalteam. Tijdens de WK 1994 in Athene werd onder leiding van Joop Alberda een zilveren medaille behaald. Van 1986 tot 1990 was Murphy werkzaam als technisch directeur van de Nederlandse Volleybal Bond. In die functie was hij betrokken bij het Bankrasmodel, dat de herenploeg onder leiding van Arie Selinger (bondscoach van 1986 tot 1989 en in 1992) en later Joop Alberda (1993-1996) wereldfaam zou bezorgen. Op internationaal niveau (1988-2017) maakte hij deel uit van de technische commissie van de wereldvolleybalbond FIVB waar hij de supervisie over de WK en Olympische Spelen analyses had. Vanaf 1996 tot medio 2010 is Murphy werkzaam geweest voor NOC*NSF als prestatiemanager Topsport en Talentontwikkeling met specialiteit team. Ook was hij medeontwikkelaar en begeleider van het Mastercoach in Sports traject voor de bondscoaches. In de periode 2010-2013 startte hij voor het Rabobankcyclingteam het coach de coachtraject op en begeleidde de ploegleiders naar de rol van rennercoach. Bij het Sport Management Institute(SMI) is Murphy docent bij de modulen Sport, Management en Organisatiekunde en Sport, Leiderschap en Competentie -management. Hij zette de ActionTypes Academy Nederland op en ontwikkelde als een van de docenten  de leergang Praktisch coachen in sport met ActionTypes®. Van 2011 tot medio 2018 begeleidde Murphy de Ajax1 coachstaf bij specialistische ondersteuning tbv. de teamdynamics/ ontwikkeling Ajax1 en bij het opbouwen van voetbal-prestatieprofielen Ajax1 spelers. Samen met Jan Huijbers en Bennie Douwes schreef hij het succesvolle standaardboekwerk ”TotaalcoachenXL” in 2006. In 2009 verscheen het boek ”De excellerende sportcoach” dat hij samen met Rogier Offerhaus schreef.

Licentiepunten/certificaat

Voor deelname aan de cursus Krachttraining op basis van individuele motorische voorkeuren is door de volgende partijen accreditatie toegekend:

 • KNVB: 4 punten
 • Atletiekunie: 4 punten (niveau 4)
 • JBN: erkent deelname als coachlicentiewaardige scholing
 • KNGU: 4 punten
 • KNSB: 6 punten
 • KNZB: 1 punt
 • NBB: 4 punten (BT3) en 5 punten (BT4) 
 • NeVoBo: 5 punten
 • NHV: 3 punten
 • NKBV: 1 punt
 • NTTB: 2 punten
 • Rugby Nederland: 6 punten

De deelnemers ontvangen een certificaat / bewijs van deelname.

Locatie

Cursus locatie Eindhoven Atletiek

JC Dirkxpad 7
5631 BZ Eindhoven
Nederland

Website: https://www.eindhovenatletiek.nl/