Skip to content

Atleetvoorkeuren. Maatwerk in looptraining op basis van individuele motorische voorkeuren najaar 2023.


vrijdag 1 en 8 december 2023 van 19.00-22.00.

Inhoud

Binnen de atletiek wordt in trainersopleidingen – net als in de meeste andere takken van sport -– de techniek in overwegende mate aan de hand van eenduidige uitgangspunten beschreven. Zowel op internationaal niveau als nationaal niveau zien we echter dat atleten bijzondere prestaties weten neer te zetten vanuit verschillende stijlen. Daarnaast zien we in de praktijk dat er geen universele trainingsaanpak bestaat om deze bijzondere prestaties te realiseren. Kortom, er zijn vele manieren om tot een optimale loopprestatie te komen en de uitdaging is om de juiste manier voor het specifieke individu te vinden. De cursus, die is gebaseerd op de inzichten van de ActionTypes benadering, biedt een aantal handvatten om tot de juiste benadering voor het individu te komen.

Afbeelding 1: Verschillende type voetplaatsing bij toplopers

Praktijk

Allemaal delen we de ervaring dat waar de ene atleet een voorgeschotelde techniek heel gemakkelijk oppakt, het voor een andere atleet een worsteling blijkt dezelfde tech­niek onder de knie te krijgen. Dikwijls wordt het laatste, als het moeizame proces voort blijft duren, onterecht weggeschoven onder de noemer van een gebrek aan talent, leer­vermogen of motivatie.

Het draait echter om de vraag of de atleet in zijn motorische voorkeuren wel juist wordt begrepen en of hem in die zin maatwerk wordt geboden. We zijn niet alwetend en dat geldt helemaal voor de trainer-coach die dient te beseffen dat veel kennis over een afgestemde aanpak in de atleet zelf zit opgeslagen. In die zin past ons een zekere nederigheid, een die zich manifesteert in vragen stellen, goed luisteren en observeren. Waar ligt de voorkeur van lopen bij Michael Johnson (The Statue) of Usain Bolt (The Bouncer)? En wat zijn de implicaties voor training en coaching?

Afbeelding 2: Michael Johnson

Aanmelden

Vul hier je voornaam in
Vul hier je achternaam in
Vul hier je functie in
Vul hier je bedrijfsnaam in
Gebruik een juist emailadres
E-mail is niet hetzelfde
Begin altijd met "06-"
Voer een juist mobiel nummer in
Vul hier je woonplaats in

Ik volg deze cursus als Belgische zakelijke ondernemer:Dit betreft de aanmelding van de cursus:

Atleetvoorkeuren. Maatwerk in looptraining op basis van individuele motorische voorkeuren najaar 2023.

Programma

De ActionTypes Academy Nederland heeft deze cursus ontwikkeld. Op de beide avonden kijken we naar de Action­Types benadering, demonstreren we daaraan ten grondslag liggende simpele fysieke testjes en zoomen we vervolgens ruim­schoots in op de implicaties voor looptraining.
De investering voor deze cursus bedraagt 245,- (excl. btw). Inclusief koffie, thee en fris. Aanvang 19.00 tot 22.00.

Docenten

Erwin Mortier heeft een bachelor in Internationale Marketing en een Master in Business Administration en studeerde in Eindhoven, Bilbao en Hull. Als atleet was hij gespecialiseerd in de 100 meter, 200 meter en verspringen en acteerde hij bij de jeugd op internationaal en bij de senioren op nationaal niveau. Daarna combineerde hij diverse banen in de voedingsindustrie met het trainerschap voor Eindhoven Atletiek en de Atletiekunie. Sinds 2011 is hij werkzaam in het onderwijs zodat hij zijn passie voor het ontwikkelen van mensen zowel binnen het klaslokaal als op het sportveld kan combineren. Erwin is een van de Academy motorisch voorkeuren experts gespecialiseerd in het op individueel niveau toepassen en coachen van op de persoon toegepaste bewegingsprincipes vanuit de ActionTypes benadering.

Licentiepunten/certificaat

Atletiekunie 4 punten voor niveau 3 en 4

 

De deelnemers ontvangen een certificaat / bewijs van deelname.

Locatie

Cursus locatie Eindhoven Atletiek. 

JC Dirkxpad 7
5631 BZ Eindhoven
Nederland

Website: https://www.eindhovenatletiek.nl/