Gaat het Nederlands voetbalteam veerkracht tonen?
Na de verloren wedstrijd tegen Oostenrijk is er volop kritiek op het Nederlands voetbalelftal. Met name middenvelder Joey Veerman kreeg het met een vroegtijdige wissel te verduren en was daar zichtbaar geëmotioneerd onder. De commentaren van analisten en de media logen er niet om. Voor Radio 1 aanleiding om dieper in het thema mentale veerkracht te duiken.
Sportpsycholoog Remco Visscher vertelt in het programma Nieuws en Co hoe topsporters kunnen omgaan met verliezen en kritiek. “Het is een kans als je het positief wil en kan bekijken, omdat het ook weer een startpunt kan zijn.” Hij gebruikt de metafoor van de trampoline, Eerst zak je diep naar beneden, raak je daardoor vrij van verwachtingen en word je meer onbevangen. Twee voorwaarden die juist een opmaat kunnen zijn voor krachtig opveren en een hoge sprong.
ActionTypes docent Bennie Douwes maakte het van dichtbij mee toen tafeltennisster Britt Eerland ogenschijnlijk uit het niets Europees jeugdkampioene werd. Alle pech en tegenslag die je maar kunt bedenken kwamen in de voorbereidingen op Britt haar pad en ook de start van het landentoernooi was er een met teleurstellingen. Totdat vrij van verwachtingen en meer onbevangen na een op karakter overwonnen ‘struggle’ het individuele toernooi werd voortgezet. Eerst nog wat aarzelend, maar op een gegeven moment als een raket gelanceerd. Wie gaat Britt dit toernooi nog stoppen. In flow bleek, hoe spannend en krap het op cruciale momenten ook was, niemand in staat haar van deze heel bijzondere titel af te houden. Een staaltje mentale veerkracht van de eerste orde.
Visscher verwijst in dit verband naar het onderbewuste. Wij zouden er aan toe willen voegen dat de rol van het lichaam nog voor die van het brein gaat. En dat geldt ook voor het oplossen van stress. Alleen als het lichaam ontspannen is kan de geest verwelkomen (alles is zoals het is). De sporter is dan met alles wat hij of zij heeft beschikbaar om met de intentie voor ogen zijn of haar ding te doen en te performen. Binnen de ActionTypes Approach wordt dit het ReLAP principe genoemd.
Hier zit de resetknop, die op verschillende manieren lichamelijk en mentaal ondersteund kan worden. Een goede uitwisseling tussen linker- en rechterhersenhelft is, zoals Visscher terecht aangeeft, cruciaal zodat beide hersenhelften hun complementaire rol kunnen spelen. ActionTypes kent meerdere op de persoon afgestemde inzichten en ingangen om dat tot stand te brengen. Het levert een sporter een combinatie van innerlijke balans en eenheid met waar de omgeving om vraagt. Hij of zij raakt volop verbonden met zijn of haar zintuiglijke waarnemingen. Oordeelloos in het hier en nu handelen is een belangrijke component van flow, alle commentaren en kritische blikken van omstanders ten spijt.
Nederland is benieuwd of Oranje een verfrissende herstart en opmars weet te maken. Met de disclaimer dat het naast de mentale veerkracht ook qua strategie en tactiek moet kloppen, zonder het voor de spelers in de uitvoering te ingewikkeld te maken. Uiteindelijk draait het altijd om de eenheid van kunnen, willen, doen en durven.
Het fragment is te beluisteren via deze link.