Techniekaanwijzingen die een droom verstoorden en blessureleed veroorzaakten.
Voormalig shorttrackster Margriet de Schutter staat centraal in de indrukwekkende documentaire ‘Diepgaan voor Vancouver’. Het beschrijft haar aanvankelijk hoopvolle schaatsloopbaan die tot deelname aan de Olympische Spelen in Vancouver had moeten leiden. Helaas mocht het door steeds terugkerend blessureleed zover niet komen. Er spatte niet alleen een droom uiteen, want de gevolgen van niet-passende techniekaanwijzingen waren minstens net zo pijnlijk.
Zoals de titel van de documentaire al doet vermoeden ging het over de aanwijzing om in het shorttracken diep te moeten zitten. Iets dat lang niet voor iedereen geldt, zoals aan de hand van eenvoudige motoriektesten kan worden onthuld. Toen Bennie Douwes, docent van de ActionTypes Academy, Margriet tijdens het schaatstrainerscongres van de NSTV en de KNSB op ,Papendal ontmoette was snel achterhaald waar al het blessureleed vandaan kwam en wat de oplossing zou zijn geweest. Niet dat haar lichaam ongeschikt was voor topsport, zoals werd gesuggereerd, maar dat op haar motorische voorkeuren afgestemde techniektraining en fysieke ondersteuning wel de kansen op de Olympische Spelen in stand hadden gehouden. Voor Margriet een reden om Bennie op te zoeken en er een uitgebreid artikel voor het forum schaatsen.nl over te schrijven.
De Schutter heeft na haar sportieve carrière van haar lot met veel vastberadenheid en veerkracht haar missie gemaakt. Ze is in binnen- en buitenland een veelgevraagd spreker over onder meer de nazorg van ex-topsporters en het omgaan met tegenslagen en veranderingen. In dit verband schreef ze de boeken ‘Stoppen en Doorgaan’ en ‘The Secret Balance of Champions – Health Challenges in Elite Sport’. Dit laatste boek geeft een bijzondere reflectie van 32 internationale sportsterren op de dunne draad waarop ze met hun gezondheid zowel tijdens als na hun actieve carrière balanceren.
Om prestaties te bevorderen en onnodige tegenspoed te voorkomen zouden wij willen wijzen op het doorgronden van hoe het bewegen voor het individu in zijn of haar unieke wijze werkt. Om diverse motorische verschillen op de schaats voorbij te zien trekken biedt het aanstaande WK-afstanden in Calgary een prachtige gelegenheid. Hoezo iedereen moet diep zitten? Observeer eens hoe Jordan Stolz voorbij snelt. Als je weet waar je op moet letten, ga je het zien. Met het bovenlichaam vlak door de bochten of met een licht verend hulpje, een kleinere of een grotere kniehoek bij de afzet, een smaller of een breder spoor, etc.. De ActionTypes benadering biedt de benodigde inzichten en vormt in onze ogen een onmisbaar hulpmiddel voor coaches en sporters die het volledige potentieel willen benutten. Voor iedereen die wil presteren en aan de goede kant van het breekbare fysieke en ook mentale lijntje wil blijven.
Link naar de bekroonde documentaire: ‘Diepgaan voor Vancouver’ (youtube.com)
Link naar het artikel op schaatsen.nl: Diep zitten heilige graal van het schaatsen? | Schaatsen.nl